Hemmelighederne bag et værdifuldt link

Hemmelighederne bag et værdifuldt link

Ingen kender præcis, hvordan Google vurderer værdien af hvert enkelt link. Men der er nogle generelle koncepter for evaluering af links, som SEO eksperter mener at være sande:

tastaturknap med tekst semantik

Seks egenskaber ved et godt link


1. Autoritet

Google betragter links som "stemmer" for, hvorvidt en side fortjener at have en god placering i søgeresultaterne. Men et link fra ekstrabladet.dk vil sandsynligvis have en større indflydelse end et link fra din vens personlige blog. Mange SEO-eksperter mener, at "website autoritet" er et vigtigt koncept, selvom Google har benægtet, at der findes en samlet "website autoritet" i deres system.


Det, der er mest afgørende, er autoriteten af den side, som linker til dig.


Dog er der en forskel på, om du bliver nævnt i en Ekstra Bladet artikel, der ikke får særlig meget opmærksomhed. Eller om den artikel går viralt og bliver refereret på mange store nyhedshjemmesider. I sidstnævnte tilfælde vil din hjemmeside sandsynligvis få et større boost i Google-rankings, fordi det er en indikation af, at din side indeholder værdifuldt indhold, som mange mennesker har interesse i at læse og dele med andre.


2. Relevans

Hvis du har udgivet en guide om, hvordan man griller den perfekte bøf, og du vil have, at den rangerer højt på Google, hvem ville du foretrække at få et link fra - Thomas Blachman  eller Thomas Herman  Links fra hjemmesider om samme emne som dit, anses for at bringe mere værdi end links fra irrelevante hjemmesider.


3. Ankertekst

Ankerteksten er det klikbare tekststykke, der linker til en anden side. Google bruger ordene i ankerteksten for bedre at forstå, hvad den refererede side handler om, og hvilke søgeord den fortjener at rangere for.

HTML-kode er ankertekst placeret mellem åbningstagget<a>og lukningstagget</a>.


Her er et eksempel på en HTML-kode med ankertekst:

 <a href="https://eksempel.com">Dette er ankertekst</a>


4. Nofollow vs. follow

"Nofollow" er en linkattribut, der fortæller Google, at siden, der linker, ikke vil give sin linkjuice til den refererede side. Historisk set tællede Google ikke stemmer fra "nofollowed links". Men i 2019 skiftede de til en hint-model, hvilket betyder, at nogle "nofollowed" links nu kan påvirke dine søgeresultater.



<a rel="nofollow" href="hjemmeside">hjemmeside-tekst</a>


Du ønsker generelt at få "followed" links, da de formodes at give de stærkeste stemmer. Men hvis du ser en mulighed for at få et nofollowed link fra en relevant højautoritetsside, skal du tage det.


5. Placering

Googles "reasonable surfer model(engelsk)" taler om, hvordan sandsynligheden for, at et link bliver klikket, kan påvirke, hvor meget autoritet det overfører. Placeringen af et link på en side er en af de faktorer, der kan påvirke dens CTR.

For eksempel:  hvis en bruger besøger en hjemmeside og ser et link til en anden side, vil den rimelige internetbruger klikke på linket, hvis det ser ud til at indeholde relevant og troværdig information. Men hvis linket ser mistænkeligt ud eller fører til en ukendt eller potentielt farlig hjemmeside, vil den rimelige internetbruger undlade at klikke på det.


6. Destination

Når du bygger links til din Hjemmeside, er der tre destinationer, hvor du kan pege dem:


  • Din startside.
  • Dine linkbare ressourcer.
  • De faktiske sider, som du skal rangere godt på Google.


Ofte er de sider, du skal rangere godt, også de sværeste at få links til. Det skyldes, at folk generelt foretrækker at linke til informative sider med gratis værdi for deres publikum i stedet for kommercielle sider, hvor deres publikum sandsynligvis skal betale.

Et af de mest almindelige spørgsmål inden for SEO er derfor: "Hvordan får man links til mindre interessante sider?"

Selvom der ikke er noget enkelt svar på dette spørgsmål, er alle enige om, at man skal udnytte kraften i intern linking for at hjælpe dine "mindre interessante sider" med at rangere bedre.

Ved at fokusere på disse seks egenskaber og prioritere kvalitet og relevans i dine links vil du være godt på vej til at opbygge en vellykket linkbuilding-strategi.


Opsummering

For at opbygge en effektiv linkbuilding-strategi er det vigtigt at fokusere på seks hovedaspekter:


  1. Autoritet: Sørg for, at links kommer fra autoritative kilder, der er respekterede inden for deres felt.
  2. Relevans: Links fra hjemmesider om samme emne som dit er mere værdifulde end links fra irrelevante hjemmesider.
  3. Ankertekst: Brug beskrivende ankertekster, der hjælper Google med at forstå, hvad den linkede side handler om.
  4. Nofollow vs. follow: Skaf primært "followed" links, men vær åben for at få nofollowed links fra højautoritetssider.
  5. Placering: Links placeret i indholdet får generelt flere klik og kan overføre mere autoritet.
  6. Destination: Fokuser på at opbygge links til vigtige sider på dit hjemmeside, og brug intern linking for at styrke mindre interessante sider.

Ved at tage hensyn til disse aspekter i din linkbuilding-strategi kan du skabe et stærkt fundament for succes i søgemaskineoptimering og rangere højere på Google.


Søren Riisager


Søren Riisager

Teknisk SEO-ekspert med stor viden og erfaring inden for Webtilgængelighed, crawlability, struktureret data, hastighedsoptimering og site-arkitektur. Han er kendt for sin evne til at løse selv komplekse tekniske problemer og forklare tekniske koncepter på en forståelig måde. 

Af Søren Riisager 05 Dec, 2023
WCAG 2.2 udkom 5. oktober 2023
Af Søren Riisager 01 Nov, 2023
Få hjælp til at gøre dine PDF dokumenter tilgængelige
Af Søren Riisager 24 Apr, 2023
Download tjekliste til webtilgængelighed for din hjemmeside
Af Søren Riisager 29 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for Formularer
Af Søren Riisager 25 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for Semantik
Af Søren Riisager 25 Mar, 2023
Guide til at forstå WCAG-retningslinjer
Af Søren Riisager 21 Mar, 2023
Få en skabelon til webtilgængelighedserklæring med praktiske vejledning, inklusive trin-for-trin instruktioner og ressourcer.
Af Søren Riisager 21 Mar, 2023
Guide til URL-Strukturer og HTML-Tags
Af Nina Riisager 21 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for interaktive elementer
Af Søren Riisager 21 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for Animation
Share by: