Alt du skal vide om WCAG

Guide til at forstå WCAG-retningslinjer

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) eller webtilgængelighed på dansk er en samling retningslinjer, der har til formål at gøre internettet mere tilgængeligt for personer med forskellige typer af handicap. Som virksomhedsejer er det vigtigt at være opmærksom på WCAG-retningslinjerne for at sikre, at din Hjemmeside er inkluderende og tilgængeligt for alle brugere.

tastaturknap med tekst WCAG 2.1 AA

Hvad er WCAG?

WCAG er udviklet af World Wide Web Consortium (W3C) og består af en række principper, retningslinjer og succeskriterier, som webudviklere og indholdsproducenter kan følge for at gøre deres Hjemmesider og indhold mere tilgængelige for personer med handicap. WCAG-retningslinjerne er opdelt i tre niveauer: A, AA og AAA. Hvert niveau repræsenterer en grad af tilgængelighed, hvor A er det mest grundlæggende niveau og AAA er det højeste niveau. I Danmark er det besluttet ved lov, at alle hjemmesider og apps skal leve op til WCAG 2.1 AA standard.


De fire principper for WCAG

WCAG-retningslinjerne er baseret på fire grundlæggende principper for webtilgængelighed. Disse principper er:


Oplevelse: 
Indhold skal være præsenteret på en måde, der gør det nemt for brugere at forstå og navigere.

Betjening:
Indhold skal kunne betjenes af alle brugere, uanset hvilke inputmetoder de bruger (f.eks. tastatur, mus, stemmestyring osv.).

Forståelighed:
Indhold skal være klart og forståeligt for brugere, uanset deres kognitive evner eller sprogfærdigheder.

Robusthed:
Indhold skal kunne fungere på forskellige platforme, enheder og assistive teknologier uden at miste sin tilgængelighed.


Hvordan overholder du WCAG-retningslinjerne?

For at overholde WCAG-retningslinjerne er det vigtigt at følge de fire principper og de tilhørende succeskriterier for hvert niveau. Her er nogle generelle tips til at overholde WCAG-retningslinjerne:


Sørg for en klar og logisk navigation:
Organiser din Hjemmeside på en måde, der gør det nemt for brugere at finde og navigere til den information, de søger.

Tilføj alternative tekster til billeder:
Brug alternative tekster (alt-tekster) til at beskrive indholdet af billeder for skærmlæsere og andre hjælpemidler.

Brug overskrifter korrekt:
Strukturer dit indhold med korrekte overskriftstyper (f.eks. H1, H2, H3 osv.) for at gøre det lettere for skærmlæsere og andre hjælpemidler at navigere i indholdet.

Gør teksten letlæselig:
Vælg skrifttyper og farver, der er nemme at læse, og sørg for tilstrækkelig kontrast mellem tekst og baggrund.


lovgivning om webtilgængelighed i Danmark

I Danmark er webtilgængelighed en del af lovgivningen, som er baseret på EU-direktivet om webtilgængelighed. Dette direktiv har til formål at gøre  hjemmesider og apps mere tilgængelige for personer med handicap.


Offentlige myndigheders ansvar

Ifølge den danske lovgivning skal offentlige myndigheders Hjemmesider være tilgængelige for alle senest i juni 2021. Dette indebærer, at offentlige myndigheder skal overholde WCAG 2.1 niveau AA for deres Hjemmesider og mobilapplikationer.


Derudover skal offentlige myndigheder også udarbejde og offentliggøre en tilgængelighedserklæring på deres Hjemmesider og mobilapplikationer. Tilgængelighedserklæringen skal beskrive Hjemmesiden eller applikationens overholdelse af WCAG-retningslinjerne, eventuelle mangler og planer for at rette op på disse mangler.


Private virksomheders ansvar

Den danske lovgivning om webtilgængelighed vil også omfatte private virksomheders Hjemmesider fra juni 2025. Dette betyder, at private virksomheder skal sørge for at deres Hjemmesider og mobilapplikationer er tilgængelige for personer med handicap og overholder WCAG 2.1 niveau AA.


Selvom lovgivningen først træder i kraft for private virksomheder i 2025, er det en god idé at begynde at arbejde på at forbedre webtilgængeligheden allerede nu. Dette kan forbedre brugeroplevelsen for personer med handicap, forbedre virksomhedens SEO og opnå en bredere kundebase.


Hvordan kan SEMO hjælpe med webtilgængelighed og overholdelse af WCAG-retningslinjer?

SEMO er en virksomhed, der specialiserer sig i webtilgængelighed og SEO. Vores team af eksperter kan hjælpe dig med at gennemgå din Hjemmeside eller din mobil applikation for at sikre overholdelse af WCAG-retningslinjerne og den danske lovgivning om webtilgængelighed. Vi tilbyder en række tjenester, herunder:


Webtilgængelighedsaudit:
Vi gennemgår din Hjemmeside eller din mobilapplikation for at identificere eventuelle mangler i forhold til WCAG-retningslinjerne og anbefaler konkrete ændringer for at forbedre tilgængeligheden.

Udarbejdelse af tilgængelighedserklæringer:
Vi hjælper dig med at udarbejde og offentliggøre en tilgængelighedserklæring, der beskriver din hjemmeside eller din mobilapplikations overholdelse af WCAG-retningslinjerne, eventuelle mangler og planer for at rette op på disse mangler.


Teknisk implementering:
Vores team kan hjælpe dig med at implementere de nødvendige tekniske ændringer på din Hjemmeside eller din mobilapplikation for at sikre overholdelse af WCAG-retningslinjerne og den danske lovgivning om webtilgængelighed.


Uddannelse og support:
Vi tilbyder uddannelse og support til dit team, så de kan lære mere om webtilgængelighed og hvordan man implementerer og vedligeholder tilgængelige Hjemmesider og mobilapplikationer.


Løbende overvågning og opdateringer: Webtilgængelighed er en løbende proces, og det er vigtigt at holde din Hjemmeside eller din mobilapplikation opdateret i takt med ændringer i WCAG-retningslinjerne og teknologiske fremskridt. Vi kan hjælpe dig med at overvåge og opdatere din Hjemmeside eller din mobilapplikation, så det fortsat er tilgængeligt og overholder lovgivningen.


Ved at arbejde sammen med SEMO kan du sikre, at din Hjemmesider eller din mobilapplikation er tilgængeligt for alle brugere og overholder både WCAG-retningslinjerne og den danske lovgivning om webtilgængelighed. Dette vil ikke kun forbedre brugeroplevelsen for personer med handicap, men også øge din virksomheds online synlighed og potentielt nå en bredere målgruppe.


Hvis du vil vide mere om, hvordan SEMO kan hjælpe dig med at forbedre webtilgængeligheden på din Hjemmeside eller din mobilapplikation, er du velkommen til at
kontakte os for en uforpligtende samtale og få mere information om vores tjenester.


Søren Riisager


Søren Riisager

Teknisk SEO-ekspert med stor viden og erfaring inden for Webtilgængelighed, crawlability, struktureret data, hastighedsoptimering og site-arkitektur. Han er kendt for sin evne til at løse selv komplekse tekniske problemer og forklare tekniske koncepter på en forståelig måde.

Af Søren Riisager 05 Dec, 2023
WCAG 2.2 udkom 5. oktober 2023
Af Søren Riisager 01 Nov, 2023
Få hjælp til at gøre dine PDF dokumenter tilgængelige
Af Søren Riisager 24 Apr, 2023
Download tjekliste til webtilgængelighed for din hjemmeside
Af Søren Riisager 29 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for Formularer
Af Søren Riisager 25 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for Semantik
Af Søren Riisager 21 Mar, 2023
Få en skabelon til webtilgængelighedserklæring med praktiske vejledning, inklusive trin-for-trin instruktioner og ressourcer.
Af Søren Riisager 21 Mar, 2023
Guide til URL-Strukturer og HTML-Tags
Af Nina Riisager 21 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for interaktive elementer
Af Søren Riisager 21 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for Animation
Af Søren riisager 21 Mar, 2023
Guide Webtilgængelighed for Farver og kontrast i design
Share by: